Fidan Yetiştiriciliği Programı

Fidan Yetiştiriciliği programının öncelikli amacı; Fidan yetiştiriciliği konusunda bilimsel altyapıya dayanarak öğrenci yetiştirmek, böylece bu konuda faaliyet gösteren özel şirketlere, kamu kuruluşlarında ziraat mühendislerine yardımcı teknik ara eleman yetiştirmektir. Ayrıca Yenişarbademli yöresinin meyvecilik potansiyelinin gelişimine katkı sağlamakla beraber, bu konuda ortaya çıkacak olan teknik eleman açığını da kapatacaktır.

Programın amacı:

Atatürk ilkelerine bağlı, yasalara ve ahlaki kurallara uygun davranan, ülke sorunlarına kayıtsız kalmayan, çevreye, doğaya değer veren, katılımcı yönetim ve eğitim sistemini benimseyen, mesleğe ilişkin ekolojik, ekonomik, sosyal ve teknik konularda tam donanımlı, bu bilgileri ülke tarım kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, korunması ve işletilmesinde kullanabilen mesleki teknik elemanlar yetiştirmektir.

Bu programda hangi alanlarda eleman yetiştirilmesi düşünülmektedir?

Fidan Yetiştiriciliği programında yetişecek öğrenciler, fidan yetiştirme ile ilgili her türlü teorik ve uygulama dersleri ile donatılacağından bu konuda kamuda ve özel sektörde ihtiyaç duyulan mesleki teknik eleman ihtiyacını karşılayacaktır.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kamu kuruluşlarında, özel fidancılık işletmelerinde, fidan üretim kooperatiflerinde ve özel ilaç mümessillerinde tarım danışmanı olarak görev yapabilecek bir öğrenim göreceklerdir. Bu bağlamda kendi kuracakları fidan işletmelerinde de işgücü açığını kapatabileceklerdir.

Fidan Yetiştiriciliği Programından mezun olacakların iş imkanları:

Fidan yetiştiriciliği Programı mezunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında Ziraat teknikeri unvanıyla, Orman ve Su işleri Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında Orman muhafaza memuru unvanıyla çalışabilmektedirler. Bununla birlikte Orman ve Su işleri Bakanlığına bağlı fidanlıklarda, üniversitelerin araştırma ve geliştirme merkezlerinde iş bulabilmektedirler. Özel sektörde fidancılık işletmelerinde, fidan üretim kooperatiflerinde, fide ve süs bitkisi yetiştiriciliği yapan işyerlerinde ara eleman olarak çalışabileceği gibi tarımsal ilaç, gübre ve tohum pazarlamasını yapan şirketlerde tarım danışmanı olarak da çalışabilmektedirler. Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler kendi fidan üretim işletmesini kurarak fidan, fide ve süs bitkisi üretimini ve pazarlamasını yapabilmektedirler.

Meslekte ilerleme

Yüksekokul mezunlarının Lisans Programlarına giriş ve devam koşulları Meslek Yüksekokulu Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Bu Programdan mezun olacak öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Ziraat Fakültelerinin Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri bölümlerine dikey geçiş yaparak mezun olduktan sonra Ziraat Mühendisi unvanını, Orman Fakültelerinin Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yaparak Orman Mühendisi unvanını elde etme hakkına sahip olacaklardır.

Öğrencilerin staj ve uygulama olanakları

Fidan yetiştiriciliği programında öğrenim gören öğrenciler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında, Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerinde, özel fidancılık işletmelerinde ve Yüksekokulumuz bünyesinde staj ve uygulama olanakları bulmaktadırlar.

Fidan Yetiştiriciliği Programı Ders Planı ve Ders İçerikleri İçin Tıklayınız.

Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.Toprak,eğer uğrunda ölen varsa vatandır.